Plots worden dingen mogelijk:

 

Katarina van der Stad

Ook in complexe omgevingen kun je doorbraken bereiken. Zeker als er een urgent probleem moet worden opgelost.

Ik vind het interessant om een rol te spelen bij projecten waar een dergelijke sense of urgency gevoeld wordt. Is die er niet? Dan is het mijn taak om dit gevoel op te roepen. Want als de nood hoog is, worden er plots dingen mogelijk. Dan breek je door kaders heen en geven betrokkenen bijvoorbeeld een deel van hun scope op voor het algemeen belang.

Reiswijzer

Een project dat me te binnen schiet, is de Netwerkaanpak Utrecht van Rijkswaterstaat. Dat ging over de coördinatie van werkzaamheden aan meerdere snelwegen. Door de dreigende verkeersinfarcten kon er plots van alles. Een aannemer stelde bijvoorbeeld voor om de fasering van een project aan te passen, zodat de impact op de omgeving minimaal was. Normaal zou een overheid nee verkopen op zo’n voorstel. Maar in het belang van de omgeving zijn ze toch akkoord gegaan.

Bij de Netwerkaanpak Utrecht was ik projectleider van de ReisWijzer, een project op het gebied van verkeers- en mobiliteitsmanagement. Ik zat in die rol omdat ik de initiatiefnemer was van de ReisWijzer – tegenwoordig heet dat Goed op Weg. Het is een initiatief om drukte op de weg bij de bron aan te pakken: de weggebruiker.

Zowel operationeel als strategisch

Het was geweldig om te zien hoe iedereen snapte wat de omgevingsbelangen waren en bereid was om hun werkwijze aan te passen. We kregen zowel de partijen op operationeel als strategisch niveau mee. En dat terwijl er al contracten getekend waren en de werkzaamheden al begonnen.

Het belang van de eindklant moet altijd centraal staan. Als dit tot iedereen doordringt, krijg je veel gedaan. Dát is waar het om draait. De projectscope en de contracten zijn maar middeltjes om dat doel te bereiken.

Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met mij via onderstaand contactformulier. 

 

“Katarina is een bevlogen dame die altijd weet te inspireren. En verbazen. Door haar doortastende aanpak is er altijd beweging.” 

Katarina van der Stad

Katarina van der Stad
Rainbow Management
Rijnzathe 7
3454 PV De Meern
katarina@rainbowmanagement.nl
+31(0)6 – 13 136 595

Neem contact op