Wij scoren gemiddeld...

Risicodossiers

Kansendossiers

Interviews

Meeste waarde – beste prijs

 

Best Value Procurement (BVP)

Best Value Procurement (BVP) is een inkoopmethodiek waarbij de inschrijvingen worden gewaardeerd volgens het principe dat de meeste waarde moet worden verkregen voor de laagste prijs.

Onze ervaringen met BVP

Onze eerste kennismaking met BVP was er een van haastige spoed. Temidden van de tender deadlines moest de inschrijving ook een “BVP-sausje hebben”. Met een toegewijd team maakten wij daar het beste van, en gelukkig is de tender succesvol afgerond.

Onze tweede BVP-ervaring was een van vele zoektochten. Zowel de Aanbesteder en de Inschrijver waren zoekend. In dit geval was het een duidelijk signaal dat BVP meer aandacht verdiende. De derde keer werd de BVP-tender begeleid door een BVP-specialist met een online training. Er ontstond een tweestrijd tussen aandacht voor de inhoud van het werk en voor de BVP-methodiek, met alle frustraties van dien. Hoewel het een mooie inschrijving was, was de prijs te hoog.

De beste expert voor de laagste prijs? We vragen het ons af.

De theorie van BVP

Om de methodiek in haar zuivere vorm te leren kennen, hebben we de boeken gelezen, de BVP-cursus van NEVI succesvol afgerond en ons de theorie eigen gemaakt. Als gerenommeerde partij besteedt NEVI de aandacht ook volledig aan de zuivere theorie. Het gebruikt daarbij succesvolle voorbeelden en concludeert dat BVP werkt. Sterker nog, de conclusie is dat BVP beter werkt bij grote complexiteit.

De praktijk van BVP

Voor de theoretici is het lastig om invulling te geven aan de kritische vragen over:

  • de bekendheid van de markt met de methodiek
  • de twijfels bij de garantie dat de beste expert voor de laagste prijs kan inschrijven
  • de kwaliteit van Opdrachtgever als randvoorwaarde voor succesvolle toepassing van het BVP

Laat staan de misstanden die ontstaan door de onzuivere toepassingen van BVP, de zogenaamde hybride vormen.

Met de theoretische kennis hebben wij inmiddels invulling gegeven aan de wijze waarop goed omgegaan kan worden met de praktische uitdagingen van het BVP. Deze passen we dan ook toe in diverse projecten bij onze publieke en private opdrachtgevers.

Uw BVP-project een succes?

Geïnteresseerd hoe u van uw BVP-project een succes kan maken? Bel ons op 030-752 76 24 of vul onderstaande contactformulier in

 

Wij scoren gemiddeld...

Risicodossiers

Kansendossiers

Interviews

Katarina van der Stad

Katarina van der Stad
Rainbow Management
Rijnzathe 7
3454 PV De Meern
katarina@rainbowmanagement.nl
+31(0)6 – 13 136 595

Neem contact op